5 najlepszych patelni śniadaniowych roku

Patelnia to naczynie kuchenne, którego można używać do smażenia, przysmażania, przyrumieniania i wielu innych zastosowań kulinarnych. Patelnia ma płaskie dno i jest wyposażona w pokrywkę. Różni producenci wytwarzają modele o różnych rozmiarach i materiałach, ale większość modeli ma średnicę 8–12 cali i konstrukcję z żeliwa. Patelnie do smażenia są podobne do patelni, z tą różnicą, że są głębsze, ponieważ najczęściej używa się ich do robienia gęstych sosów i curry. Kształt patelni śniadaniowych pozwala na równomierne podgrzanie potrawy. Patelnie te są lekkie, dzięki czemu można z nich wygodnie korzystać.

5 najlepszych patelni do patelni śniadaniowych

Kuchenka typu Combo z żeliwa Lodge

Żeliwna kuchenka typu combo Lodge ma okrągły kształt i pojemność 3 litry. Ma sezon odlewniczy i można go używać zaraz po zakupie. Można go używać na wszystkich powierzchniach kuchennych, takich jak grille i ogniska. Można go również używać w piekarniku i stosować do wszystkich technik gotowania, takich jak smażenie, smażenie, smażenie i pieczenie. Pakiet combo zawiera wyjątkowo płytką patelnię o średnicy 10 cali.

Żeliwne patelnie śniadaniowe Victoria

Recenzje żeliwnej patelni Victoria są pozytywne ze względu na jej właściwości rozprowadzania ciepła i zatrzymywania. Wyposażony jest w uchwyt pomocniczy zapewniający lepszy chwyt i gotową do użycia powłokę z sezonowanego oleju lnianego w 100% wolnego od GMO. Duża patelnia o średnicy 12 cali nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak pieczenie szparagów i kotletów schabowych.

Zestaw żeliwnych patelni do wielu kuchenek Legend

Żeliwny zestaw patelni do wielu kuchenek Legend jest pokryty nieprzywierającą powłoką i ma pojemność 3,2 litra. Ta patelnia to nowoczesna wersja klasycznej patelni z takimi funkcjami, jak gładsze wykończenie, długie zintegrowane uchwyty i idealnie dopasowane oświetlenie. Na tej patelni nie zastosowano powłok syntetycznych i idealnie nadaje się do przyrządzania kurczaków, steków, pieczywa, zapiekanek i nie tylko.

Patelnia Sensarte

Patelnia Sensarte posiada doskonałą nieprzywierającą powłokę ze szwajcarskiego granitu. Odlew aluminiowy nadaje mu solidną konstrukcję i zwiększa trwałość. Czyszczenie jest niezwykle łatwe i wygodne dzięki częściom, które można myć w zmywarce. Patelnia posiada bakelitowy uchwyt z drewna, który pozostaje zimny podczas gotowania. Można go używać w kuchence mikrofalowej do temperatury 302°F. Przeczytaj nasz blog, aby dowiedzieć się, jak wybrać najlepiej sprzedającą się kuchenkę mikrofalową do swojej kuchni.

Zobacz:  Wszystko, co musisz wiedzieć o dmuchawach do liści

Patelnia wstępnie sezonowana Utopia Kitchen

Patelnia wstępnie sezonowana Utopia Kitchen jest dostarczana w 3-częściowym zestawie obejmującym patelnie o średnicy 10 cali, 8 cali i 6 cali. Patelnie są wstępnie sezonowane olejem na bazie soi. Mają żeliwną konstrukcję, która podczas gotowania wypłukuje trochę żelaza. Posiada również powłokę nieprzywierającą. Model ten ma wymiary 14,5 x 12 x 3,4 cala i waży zaledwie 9,38 funta.

Jak wybrać patelnie śniadaniowe?

Średnica

Rozmiar patelni należy wybrać w zależności od liczby osób, dla których chcesz gotować. Patelnie do patelni są dostępne w średnicach 8, 10 i 12 cali. Patelnie 10” i 12” mają dużą powierzchnię, która jest odpowiednia do gotowania posiłków dla całej rodziny. Są idealnej wielkości do gotowania dla trzech lub więcej osób.

Waga

Waga patelni do patelni może się różnić w zależności od rozmiaru, ale zwykle wynosi około 4-12 funtów. Mini patelnie o średnicy 8″–9″ są lekkie. 12-calowa patelnia o standardowym rozmiarze waży około 8 funtów. Możesz użyć 10-calowej patelni do serwowania dwóch osób i waży ona tylko 5 funtów. Bardzo duża patelnia o średnicy 15 cali może ważyć do 12 funtów lub więcej.

Grubość

Idealnie, żeliwna patelnia powinna mieć grubość 0,125 cala. Ta miara grubości umożliwia łatwe podnoszenie i używanie patelni i jest wystarczająco gruba, aby zatrzymać ciepło. Patelnie wykonane z niskiej jakości stali nierdzewnej mają zazwyczaj grubość 0,5 mm, co nie jest dobrą miarą grubości. Wysokiej klasy patelnie mogą mieć grubość do 5 mm i zapewniać równomierne ciepło.

Tworzywo

Patelnie są dostępne w wykonaniu z metali takich jak aluminium, stal nierdzewna, ceramika itp., ale najpowszechniejszym materiałem jest żeliwo. Można podgrzewać żeliwną patelnię w temperaturze 450°F i 500°F. Wysoka temperatura umożliwia rozkład oleju i związanie się z żeliwem, dzięki czemu żywność staje się zdrowsza.

Zobacz:  Najlepszy dziecięcy zderzak samochodowy do zabawnego spaceru z dzieckiem

Często zadawane pytania dotyczące umiejętności

Do czego służą patelnie patelniowe?

Patelnie żeliwne mogą być używane do różnych technik gotowania, w tym smażenia, smażenia na patelni, obsmażania, pieczenia, duszenia, smażenia, pieczenia i nie tylko. Można ich również używać do smażenia ryb, ponieważ pomagają równomiernie rozprowadzać ciepło i zapobiegają przywieraniu. Recenzje mówią, że gotowane posiłki będą smaczniejsze dzięki mocno przyprawionej żeliwnej patelni.

Czy żeliwną patelnię można postawić na kuchence ze szklanym blatem?

Tak, możesz używać żeliwnej patelni na kuchence ze szklanym blatem. Zaleca się zachować odrobinę ostrożności. Nie należy przesuwać naczyń kuchennych po kuchence ze szklaną płytą. Dzieje się tak dlatego, że naczynia żeliwne są ciężkie i mają szorstką powierzchnię zewnętrzną. Należy delikatnie odłożyć płytę i trzymać ją na miejscu, aby uniknąć zarysowania szklanej powierzchni płyty kuchennej.

Jak często sezonujesz patelnie żeliwne?

Powinieneś ponownie sezonować żeliwną patelnię dwa lub trzy razy w roku. Przyprawa na patelni może pozostać przez lata, jeśli gotujesz na niej bardziej tłuste potrawy i nie myjesz jej wodą z mydłem.

Piekarnik holenderski to garnek do gotowania wyposażony w szczelnie dopasowaną pokrywkę. Można go używać do smażenia, pieczenia, przysmażania, gotowania i innych metod gotowania.

Wniosek

Patelnie to idealna patelnia, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Są trwałe, a dzięki swojemu kształtowi równomiernie rozprowadzają ciepło. Emaliowane patelnie żeliwne są łatwiejsze w utrzymaniu niż niepowlekane patelnie żeliwne. Dobrze wysezonowana patelnia żeliwna jest ciemnoczarna, błyszcząca i gładka w dotyku w porównaniu do patelni niesezonowanych. Świetnie sprawdzą się w każdym gospodarstwie domowym ze względu na swój uniwersalny charakter.

BestSellers ocenia i recenzuje setki patelni i patelni elektrycznych na podstawie jakości wykonania, projektu i przewodności cieplnej.