Grill kamado to grill, który wykorzystuje źródło światła (takie jak lampa lub żarówka) do gotowania potraw. Ma pokrytą piecową strukturę z gliny, ceramiki lub metalu o grubych ścianach. Grille ceramiczne są popularne ze względu na swoje właściwości w zakresie zatrzymywania ciepła. W grillach Kamado jako paliwo wykorzystuje się brykiety węgla drzewnego lub twardego drewna. Grillów tych można używać do wędzenia, pieczenia, pieczenia i grillowania potraw. Wszechstronny charakter tych grillów sprawia, że idealnie nadają się do gotowania na świeżym powietrzu. Prowadzimy również dedykowany blog poświęcony przenośnym grillom, w którym wymieniliśmy dla Ciebie wszystkie najlepiej sprzedające się opcje przenośnych grillów.
Co jest takiego specjalnego w grillu Kamado?
Zatrzymuje ciepło i zachowuje dymny smak
Grille Kamado to marka grillów, w których do przekazywania ciepła wykorzystuje się ceramikę. Ceramika utrzymuje ciepło dłużej niż metale lub inne materiały przewodzące ciepło. Oznacza to, że żywność nie traci tak dużo ciepła, a grill będzie wymagał mniej paliwa. Grill węglowy Kamado Joe KJ15040320 jest wyposażony w wydajną ceramiczną komorę paleniskową, która pozwala na dłuższy czas gotowania przy użyciu mniejszej ilości węgla drzewnego.
Można używać zarówno do grillowania, jak i podgrzewania
Grille Kamado, takie jak Joe KJ13RH Joe Jr., to wszechstronny sprzęt kuchenny, którego można używać zarówno do gotowania, jak i podgrzewania. Grill Kamado to połączenie wędzarni i grilla. Służy do gotowania i podgrzewania potraw, podobnie jak konwencjonalny grill.
Bezpieczniejsze niż inne grille wędzarnicze
Grille Kamado wytwarzają dym zawierający mniej substancji rakotwórczych niż tradycyjny grill węglowy. Dlatego korzystanie z tego grilla jest skutecznym sposobem na ograniczenie substancji rakotwórczych w diecie. Jest to zaleta, jeśli próbujesz zmniejszyć narażenie na chemikalia powodujące raka. Możesz wybrać najlepiej sprzedające się grille kamado, takie jak Kamado Joe KJ23RHC.
Wygodny w użyciu
Grille Kamado są łatwe w montażu i konfiguracji. Oferują wyjątkową zdolność zatrzymywania ciepła i wyjątkową wydajność gotowania. Możesz wygodnie regulować temperaturę tych grillów, aby dostosować ją do swoich preferencji. Recenzje Char-Griller E56720 pokazują, że ten model jest idealnym wyborem do gotowania na świeżym powietrzu.
Wady grilli Kamado
Tworzy zanieczyszczenia
Grill Kamado to grill stołowy, w którym do regulacji ciepła wykorzystuje się węgiel drzewny, otwory wentylacyjne i amortyzatory. Węgiel drzewny lub pellet drzewny alternatywnie zasilają te grille i mogą powodować znaczny wzrost poziomu substancji zanieczyszczających powietrze.
Kruchy
Grille Kamado wykonane są z ceramiki. Dzięki temu stają się kruche i delikatne. Powoduje to wahanie w umyśle, ponieważ może on łatwo pęknąć pod większym ciśnieniem.
Wolno gotować
Grill Kamado to nowoczesny grill wykorzystujący starożytną metodę gotowania na otwartym ogniu. Jest popularny ze względu na możliwość gotowania przy użyciu ciepła pośredniego, co oznacza, że gotuje jedzenie w niższej temperaturze niż inne grille i wolniej.
Czy można palić jedzenie w grillu Kamado?
Odpowiedź brzmi: tak. Korzystanie z grilla Kamado, takiego jak Char Griller E16620, to świetny sposób na uzyskanie wędzonego smaku, którego pragniesz. Grill Kamado jest najbardziej zbliżony do tradycyjnej wędzarni. łatwo jest palić na grillu Kamado. Aby wędzić jedzenie na grillu Kamado, należy zadbać o odpowiedni przepływ powietrza i rozpalić ogień.
Pierwsze kilka wędzeń na grillu Kamado zacznij od łatwego, nietłustego dania, takiego jak jajka lub ryby. Po kilkukrotnym wędzeniu jedzenia na grillu będziesz gotowy na wędzenie tłustych mięs, takich jak bekon i kiełbasa.
Czy w grillu Kamado można używać zwykłego węgla drzewnego?
Odpowiedź brzmi: tak. Do grilla Kamado możesz używać zwykłego węgla drzewnego, ale zalecamy użycie węgla drzewnego w kawałkach z twardego drewna. Brykiety z węgla drzewnego składają się z pyłu drzewnego, małych kawałków drewna i innych materiałów wypełniających. Zwykły węgiel drzewny może wytwarzać więcej popiołu, dlatego nie jest uważany za najlepsze paliwo do grilli kamado.
Czy można palić drewnem w grillu Kamado?
Kawałki drewna można dodawać po rozpaleniu węgla drzewnego w bryłach. Dodanie drewna do ognia pomoże uzyskać odpowiedni smak. Upewnij się, że szukasz bezwonnych i czysto palących się kawałków drewna.
Jak długo trwa grill Kamado?
Przy odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji grill Kamado może służyć przez całe życie. Zwykle grille gazowe mają żywotność do 10 lub 15 lat, jeśli są odpowiednio konserwowane.
Najlepszy grill na pellet jest ważnym urządzeniem do gotowania na świeżym powietrzu. Pomaga przygotować steki mięsne z naturalnym aromatem dymu drzewnego. Przeczytaj nasz przewodnik zakupu przenośnego grilla na pellet i dowiedz się o nim wszystkiego.
Co sprawia, że grill Kamado jest wyjątkowy?
Grill Kamado ma unikalną ceramiczną konstrukcję, która jak inne grille utrzymuje ciepło, a nie ciepło gromadzące się na jedzeniu. Grille Kamado, takie jak Char-Griller E6520, są wykonane z materiału ceramicznego zwanego „kamieniem Kawartha”. Materiał ten jest pieczony, aż utworzy wysokiej jakości ceramikę, która jest wystarczająco ciężka do gotowania, ale wystarczająco lekka, aby można ją było przenosić.
Materiał ceramiczny jest również niezwykle porowaty, co pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła. Konstrukcja grilli Kamado opiera się na tradycyjnych japońskich stylach gotowania, a większość materiałów użytych do ich budowy pochodzi z Japonii.
Wniosek
Doświadczeni szefowie kuchni powszechnie uważali grille Kamado za absolutnie najlepsze grille na rynku. Grille Kamado są od stuleci szeroko stosowane w Japonii i innych częściach Azji, ale poza Azją stały się popularne dopiero kilkadziesiąt lat temu. Przeczytaj nasz drugi blog i poznaj najlepszy mały grill na pellet do wędzenia i grillowania.
BestSellers ocenia i recenzuje setki najlepszych grilli węglowych i najwyżej ocenianych grillów na propan na podstawie jakości wykonania, zatrzymywania ciepła i łatwości obsługi.