Korzystanie z holenderskiego piekarnika: kompleksowy przewodnik

Piekarnik holenderski, często nazywany piekarnikiem francuskim, to duży żeliwny rondel. Posiada jasne emaliowane wykończenie, dzięki czemu jest pięknym i funkcjonalnym urządzeniem kuchennym. Piece te są dobrze znane ze swojego doskonałego utrzymywania ciepła i równomiernego rozprowadzania ciepła. Gotując w holenderskich piekarnikach, możesz nadać potrawom wyjątkowy smak, aromat i niepowtarzalną konsystencję.

Piekarniki holenderskie oraz wolnowary doskonale nadają się do przygotowywania gulaszy i pieczeni duszonych. Osoby, które również planują samodzielnie gotować jedzenie w holenderskim piekarniku, powinny najpierw zrozumieć, że to działa. Ważne jest, aby wiedzieć, jak dobrze możesz go używać w zależności od stylu gotowania.

Jak korzystać z holenderskiego piekarnika

Najpierw umyj holenderski piekarnik

Ważne jest, aby najpierw umyć holenderski piekarnik przed jego użyciem. Możesz użyć gorącej wody z mydłem, aby całkowicie usunąć cały brud i szkodliwe zanieczyszczenia. Nawet jeśli masz piekarnik, który można myć w zmywarce, rozważ mycie go delikatnymi rękami. Ważne jest, aby prawidłowo i prawidłowo umyć to naczynie.

Połóż go na płycie kuchennej

Po prawidłowym umyciu holenderskiego piekarnika można go postawić na płycie kuchennej. Płyta kuchenna może być zasilana gazem, energią elektryczną lub indukcją. Ważne jest, aby upewnić się, że masz piekarnik emaliowany żeliwem. Należy również upewnić się, że temperatura płyty kuchennej nie jest zbyt wysoka, w przeciwnym razie spód piekarnika zostanie przypalony. Opinie klientów na temat 9-litrowego piekarnika holenderskiego Lodge pokazują, że można go używać w domu w piekarniku, na kuchence, na grillu lub nad ogniskiem.

Ustaw na niski płomień

Holenderskie piekarniki działają najlepiej, gdy są ustawione na mały ogień. Przegrzanie może spowodować przyklejenie się zawartości lub nawet nierównomierne spalenie. Dlatego zaleca się, aby nie nagrzewać piekarnika do bardzo wysokiej temperatury. Temperaturę można włączyć tylko podczas gotowania warzyw.

Olej jest ważny

Olej jest ważny, jeśli nie chcesz, aby produkty spożywcze przykleiły się do podstawy piekarnika i uległy spaleniu. Aby zapewnić doskonałe wrażenia kulinarne, pamiętaj o wlaniu na dno odrobiny oleju. Zamiast olejów można również używać innych płynów lub masła.

Zobacz:  5 najlepszych ekspresów do kawy z funkcją mielenia i parzenia

Wskazówki dotyczące korzystania z holenderskiego piekarnika

Preferowany powinien być żeliwny holenderski piekarnik

Żeliwo jest materiałem popularnym ze względu na przewodność cieplną. Należy preferować piekarniki z żeliwem, ponieważ świetnie rozprowadzają ciepło. Dzięki temu zawartość żywności zostaje spalona w odpowiedniej proporcji. Nawet po wyłączeniu kuchenki jedzenie pozostaje gorące aż do następnej porcji, pamiętaj tylko o zamknięciu górnej pokrywy. Z recenzji piekarnika Lodge Dutch wynika, że ​​jest on już doprawiony 100% olejem roślinnym. Dzięki temu piekarnik jest gotowy do użycia zawsze, gdy go potrzebujesz.

Uważaj na zadrapania na powierzchni holenderskiego piekarnika

Emaliowane wykończenie piekarnika holenderskiego jest delikatne i dlatego wymaga ostrożnego użytkowania. Używanie metalowego naczynia do gotowania zwiększa ryzyko zarysowania jego powierzchni. Dlatego warto preferować przybory silikonowe lub drewniane. Do czyszczenia piekarnika należy unikać stosowania materiałów ściernych.

Uważaj na wodę

Przed przechowywaniem piekarnika należy upewnić się, że jest całkowicie suchy i czysty. Zawsze należy chronić piekarnik przed wilgocią i wodą. Dzieje się tak dlatego, że po wystawieniu na działanie wilgoci materiał piekarnika może ulec zniszczeniu, a nawet rdzewieć.

Marynowanie jest kluczem

Piekarniki holenderskie są wyposażone w nieporowatą emaliowaną powierzchnię, która umożliwia łatwe gotowanie surowych potraw. Możesz także marynować ryby lub mięsa w ulubionych winach lub kwasach. Jest to idealne naczynie, które można przechowywać w zamrażarce i które nadaje się również do przygotowywania zimnych potraw.

Często zadawane pytania

Czy do głębokiego smażenia mogę używać holenderskiego piekarnika pokrytego emalią?

Odpowiedź brzmi: tak. Do głębokiego smażenia można używać emaliowanego piekarnika holenderskiego. Dzieje się tak dlatego, że doskonałe rozprowadzanie i zatrzymywanie ciepła przez żeliwo utrzymuje równą i stabilną temperaturę oleju. W niższych temperaturach emaliowane naczynia żeliwne nie przyklejają się i zapewniają płynniejsze gotowanie. Piekarnik pokryty emalią będzie idealnym wyborem, jeśli chcesz smażyć mięso w wysokich temperaturach lub smażyć warzywa w dużym ogniu. Najlepiej sprzedającego się piekarnika holenderskiego Lodge L8DD3 można używać do przysmażania, smażenia, gotowania na wolnym ogniu, pieczenia, smażenia, duszenia, pieczenia, smażenia, grillowania i przygotowywania pysznych deserów w tym holenderskim piekarniku.

Zobacz:  Uzyskaj wcześniejszy dostęp do ofert Amazon na sprzęt elektroniczny

Jak wyczyścić holenderski piekarnik?

Recenzje zalecają użytkownikom przygotowanie pasty z sody oczyszczonej i wody. Pastę tę należy następnie wyszorować z zewnątrz holenderskiego piekarnika, aby ją oczyścić. Należy zauważyć, że do czyszczenia holenderskiego piekarnika nie należy używać wełny stalowej, a raczej używać podkładek szorujących Scotch Brite. Nie należy szorować emaliowanej powłoki znajdującej się wewnątrz piekarnika. Za wszelką cenę powinieneś unikać używania wełny stalowej w swoich holenderskich piekarnikach. Zniszczy powłokę emalii.

Jak zapobiec tworzeniu się rdzy w żeliwnym piekarniku holenderskim?

Żeliwo jest podatne na rdzę i dlatego należy w miarę możliwości unikać używania wody. Zawsze należy wytrzeć nadmiar wody po czyszczeniu i upewnić się, że nie pozostała wilgoć. Żele krzemionkowe pomagają również zapobiegać tworzeniu się rdzy. Po wyschnięciu piekarnika nałóż cienką warstwę oleju przed jego przechowywaniem. Kwaśne produkty spożywcze są również szkodliwe dla żeliwa i mogą powodować rdzewienie. Należy unikać tych składników i korzystać z piekarnika tak często, jak to możliwe.

Wniosek

Po przeczytaniu wszystkich powyższych wskazówek wiesz już, jak korzystać z holenderskich piekarników. Aby w pełni wykorzystać możliwości swoich piekarników, należy zawsze pamiętać o wszystkich tych kwestiach. Gotowanie w holenderskim piekarniku jest ciekawe i wygodne. Możesz przygotować te 3 szybkie przepisy z holenderskim piekarnikiem, aby zaspokoić swój natychmiastowy apetyt. Używanie niewłaściwych naczyń może spowodować uszkodzenie emaliowanej powierzchni piekarnika.

BestSellers ocenia i recenzuje najlepsze produkty, takie jak urządzenia wielofunkcyjne i piekarniki holenderskie, na podstawie ich jakości, wydajności i trwałości.