Rodzaje kawy: przewodnik po zrozumieniu różnorodności

Kawa to popularny napój o ciemnej barwie, powszechnie spożywany na całym świecie. Działa stymulująco na człowieka ze względu na zawartość kofeiny. Kawa to napój parzony, zwykle wytwarzany z palonych ziaren kawy. Przygotowuje się go również z nasion jagód gatunku kawy. Kawa dostępna jest w szerokiej gamie odmian o różnych smakach i aromatach. Ziarna kawy są dostępne głównie w dwóch rodzajach: Robusta i Arabica.

Robusta zawiera więcej kofeiny niż arabika. Ma gorzki smak, dzięki czemu bardziej nadaje się do napojów espresso i mieszanek kaw rozpuszczalnych. Ziarna arabiki mają słodszy smak i złożone aromaty, które wykorzystuje się w czarnej kawie. Kawę możesz przygotować różnymi metodami jak nalewanie, Chemex, French Press, cold brew itp.

Jakie są różne rodzaje kawy?

Kawa czarna

Kawa czarna to zwykła i prosta kawa przygotowywana ze zmielonych ziaren kawy zanurzonych w gorącej wodzie. Można podawać na gorąco, bez żadnych dodatków, takich jak cukier, mleko, śmietana lub dodatki smakowe. Ma niską zawartość kalorii i działa jak katalizator utraty wagi. Czarna kawa, taka jak Califia Farms, jest bogata w przeciwutleniacze. Regularne jej picie poprawia stan serca i układu nerwowego.

Bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa parzona jest z ziaren bezkofeinowych. Ziarna kawy są pozbawione kofeiny przed zmieleniem i paleniem. Kawa bezkofeinowa, taka jak AmazonFresh Decaf, ma lekko delikatny smak. Osoby z mniejszą tolerancją kofeiny wolą kawę bezkofeinową. Jest to kawa idealna dla osób wrażliwych na zapach i smak zwykłej kawy.

Espresso

Kawa espresso ma włoskie pochodzenie. Jest to najpopularniejsza metoda parzenia kawy w południowej Europie. Ma wyższą zawartość kofeiny i dobrze jest podawać ją w mniejszych ilościach. Kawę espresso możesz przygotować pod wysokim ciśnieniem i gorącą wodą zmieszaną z drobno zmielonymi ziarnami. Prażenie tych ziaren przez dłuższy czas usuwa większość kwasowości i czyni je zdrowszymi.

Zobacz:  Wszystko, co musisz wiedzieć o piłze ukośnicowej — kompleksowy przewodnik

latte

Latte to klasyczny napój kawowy pochodzenia włoskiego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Latte zawiera ⅓ espresso i ⅔ spienionego mleka. Dobrze jest posmarować go cienką warstwą pianki lub kremu. Jest popularny wśród baristów wykonujących wyjątkową sztukę latte na warstwie pianki. Kawa latte dobrze smakuje z wieloma syropami smakowymi, takimi jak wanilia, przyprawa dyniowa itp.

Cappuccino

Cappuccino to najpopularniejsza kawa w USA. Jest to napój na bazie espresso, zawierający spienione mleko i mikropiankę. Napój ten ma grubą warstwę piany na wierzchu i nie jest zbyt kremowy. Zapewnia bogate warstwy smakowe. Obecnie cappuccino jest dostępne w różnych smakach, takich jak wanilia, czekolada, karmel itp.

Kawa mielona

Kawa mielona oznacza kawę zmieloną na jeszcze drobniejszy proszek niż zwykła kawa. Jest mocniejsza niż kawa parzona. Kawa mielona jest drobniejsza niż wszystkie kawy sprzedawane w postaci mielonej. Znajduje zastosowanie w miejscach gdzie podaje się kawę w formie espresso.

Mokka latte

Mocha Latte to napój Latte o smaku czekoladowym. Nazywa się je również Mochaccino i zwykle podaje się je w szklance. W niektórych wariantach używa się również bitej śmietany. Posypanie wierzchu cynamonem, cukrem i kakao nadaje mu przyjemny smak. Można również dodać trochę pianek marshmallow dla smaku i dekoracji.

Czarna kawa z całej fasoli

Czarna kawa pełnoziarnista nazywana jest także „kawą z shotem”. To po prostu kawa parzona bez dodatku mleka i cukru. Można ją uzupełnić podwójnymi porcjami espresso, które sprawią, że będzie ona mocniejsza niż zwykła kawa kroplowa. Kawa ta doskonale łączy w sobie słodycz zwykłej kawy i gorycz espresso z intensywnymi aromatami.

Zobacz:  Najpopularniejsze projekty DIY na weekendowe obchody Dnia Pamięci

Kawa irlandzka

Kawa po irlandzku to najbardziej klasyczny napój kawowy. Jest to koktajl składający się z 4 części kawy, 1 łyżeczki brązowego cukru, 2 części irlandzkiej whisky i odrobiny bitej śmietany na wierzchu. Tego mocnego napoju nie należy gotować, a jedynie podgrzewać. Ma połączony smak espresso i whisky. Można podawać na gorąco, zazwyczaj w kubku do kawy irlandzkiej.

Za pomocą ekspresu do kawy typu french press możesz przygotować idealną filiżankę kawy. Przeczytaj nasz blog, aby dowiedzieć się wszystkiego o ekspresach do kawy typu french press.

Kawa mrożona

Kawa mrożona to jeden z najlepszych rodzajów kawy. Można go parzyć na dwa sposoby, na gorąco i na zimno. Kawa mrożona Hot Brew jest zwykle parzona, a następnie podawana z lodem lub zimnym mlekiem. Kawę można także zaparzyć na zimno, co zajmuje dużo czasu, ale smakuje lepiej. Zwykle są bardziej naparzone niż zwykła kawa, ponieważ rozcieńcza się lodem. Na rynku dostępna jest również kawa rozpuszczalna, pakowana na zimno, bez lodu.

Wniosek

Napoje kawowe dostępne są w wielu rodzajach i różnorodnych smakach. Smak kawy różni się w zależności od jej rodzaju. Kawa bez cukru i mleka jest zdrowsza, natomiast kawa z cukrem i mlekiem jest smaczniejsza. Picie kawy ma niezliczone korzyści. Pomaga na senność, poprawia wydajność w pracy i dodaje energii organizmowi. To napój, który warto wypić na każdy nastrój i każdą porę.

Parzenie kawy jest łatwe i proste. Przeczytaj nasz blog, aby dowiedzieć się, jak przygotować kawę w ekspresie i kuchence.

BestSellers ocenia i klasyfikuje setki najwyżej ocenianych ekspresów do kawy i najlepszych mieszanek kawowych na podstawie smaku, aromatu i wielkości porcji.